Etichete

sâmbătă, 22 august 2015

Charlie St. Cloud (2010)

Regia: Burr Steers. Producători: Marc Platt, Ben Sherwood.
Scenariul: Craig Pearce, Lewis Colick.
Cu: Zac Efron, Charlie Tahan, Amanda Crew, Augustus Prew, Ray Liotta.
Filmul este interzis copiilor sub 12 ani.
IMDb: 6,4/10; Rotten Tomatoes: 27%; Metacritic: 37%.


Filmul este de fapt o adaptare la marele ecran a cărții The Death and Life of Charlie St. Cloud, scrisă de Ben Sherwood, și care a fost un best-seller în 2004. Alegerea lui Zac Efron în rolul principal a triplat probabil audiența, în special în rândul tinerilor și adolescenților (mai ales de sex feminin, dar să nu fim răutăcioși). Zac Efron joacă un rol neobișnuit pentru el, cel al lui Charlie St. Cloud, un tânăr aflat în mare suferință după moartea fratelui său mai mic, Sam (Charlie Tahan). Accidentul rutier în care sunt implicați cei doi este punctul de pornire al unei drame romantice supranaturale. Resuscitat în mod miraculos de medicul Florio Ferrente (Ray Liotta), Charlie renunță propriu-zis la tot ceea ce avea viața de oferit și trăiește doar pentru a îngriji morții în cimitir și pentru a se întâlni în fiecare seară, la asfințit, cu spiritul fratelui său decedat. De altfel, Charlie vede și alte spirite iar uneori este greu de decelat dacă ceea ce se întâmplă este în ”realitate” sau doar în mintea lui.
Filmul are un ritm lent, atmosfera este calmă, peisajele sunt excepționale. La cinci ani de la moartea fratelui său, Charlie își continuă rutina zilnică. Colegul său de la cimitir, Alistair (Augustus Prew), încearcă să-l combine cu diverse fete dar Charlie nu pare interesat. Interesul său crește când o fostă colegă de liceu și adversar în cursele de yachting, Tess (Amanda Crew), revine în micul orășel și plănuiește o cursă solitară cu barca în jurul lumii.
De aici, povestea se desfășoară la un alt nivel iar o luptă între forțele vieții (reprezentate de Tess, în primul rând, dar și de ceilalți din jur - Florio, cel care i-a salvat viața, Alistair, mama Claire, în rolul căreia joacă - prea puțin - Kim Basinger) și cele ale morții (reprezentate de fratele său, Sam, de sentimentele de vinovăție pe care Charlie le are pentru moartea fratelui său și de promisiunea făcută acestuia) este în plină desfășurare. Evident, viața învinge, nu fără emoții.
Filmul are o morală, potrivită pentru toată lumea: viața merită trăită, indiferent de ceea ce se întâmplă. Impactul va fi mai mare pentru cei care au suferit drame similare în familie. Dar cine nu a pierdut pe cineva drag? Astfel, deși filmul se adresează cu precădere tinerilor și adolescenților, el reușește să livreze un mesaj universal, valabil pentru toate vârstele.

Un comentariu:

  1. De la începutul filmului m-am întrebat dacă Charlie suferă de schizofrenie sau nu, dar știindu-i pe americani romantici și spirituali mi-am zis repede că sigur nu-i atins de nicio boală mentală. Pentru mine filmul a fost nicium iar pe frumușelul de Zac acum l-am văzut pentru prima dată. Oare are iubită? Ce zodie este? Zac, doar nu iubita lui.

    RăspundețiȘtergere